El Castell

Vous êtes ici

La elaboración de vino en el Castillo Perelada está documentada ya desde la Edad Media, tal y como lo atestiguan varios documentos y pergaminos de la época que se conservan en la biblioteca. Cuando Miguel Mateu compró este conjunto monumental en 1923 uno de sus principales objetivos fue la revitalización de esta tradición vitivinícola, una tradición que hoy se encuentra más viva que nunca y que ha incorporado la más moderna tecnología para elaborar unos vinos que sacan el máximo partido de los matices de los suelos y viñedos del Empordà.

El Castell

Amb uns orígens que es remunten a l’Edat Mitjana, la impressionant monumentalitat del Castell de Peralada és una de les imatges més emblemàtiques de l’Empordà. El reflex al llaC de les dues grans torres emmerlades són l’emblema dels vins i caves del nostre celler.

Peralada se alza en el centro de la llanura del Empordà, justo al lado de la Figueres de Dalí. Se trata de una de las villas más nobles de la zona. No en vano fue durante tres siglos el centro de un condado, Comitatus Petralatensis, cuyo primer titular fue Francesc Jofre de Rocabertí i de Pacs, Vizconde de Rocabertí.

Peralada s’alça al centre de la planúria de l’Empordà, just al costat de la Figueres de Dalí. Es tracta d’una de les viles més nobles de la zona. No en va fou durant tres segles el centre d’un comtat, Comitatus Petralatensis, el primer titular del qual fou Francesc Jofre de Rocabertí i de Pacs, Vescomte de Rocabertí.

Després de ser destruït pel foc el primer castell dels Rocabertí l’any 1285, el segle XIV aquests van manar construir, fora de les muralles, una segona fortalesa que avui es troba rodejada per un esplendorós jardí, una bonica església gòtica i un convent carmelita que compta amb un dels pocs claustres d’aquest estil existents a Catalunya.

El 1923, el conjunt monumental del Castell de Peralada fou adquirit per Miguel Mateu Pla, i una de les seves majors il•lusions fou revitalitzar la tradició enològica de la zona. En el cas concret del Castell de Peralada, l’elaboració de vi és una activitat amb un orígens que es remunten, com a mínim, al segle XIV, tal i com ho testimonien diversos documents i pergamins de l’època que es conserven a la biblioteca del castell. Fou llavors quan els monjos carmelites van construir els cellers del convent, on elaboraven vi per al Comtat de Peralada a partir del raïm procedent de les importants vinyes de la zona. 

Gran amant de l’art i la cultura, Don Miguel va instal•lar al castell les seves col•leccions d’escultures (principalment medievals i renaixentistes), retaules, tapissos, mobles, pintures, monedes, objectes de vidre, ceràmiques, etc., totes elles peces d’un valor inestimable. A més, va ampliar la biblioteca del convent, que en l’actualitat conté uns 80.000 volums, entre els quals destaquen còdexs miniats, manuscrits gòtics, més de 200 incunables, cròniques i altres joies bibliogràfiques.

El convent acull també un Museu del Vi, on es conserven els estris del primitiu celler i un conjunt de 750 peces de gran curiositat històrica, testimonis reals de la lenta evolució d’aquesta indústria a través dels segles, des de l’Antiguitat fins als nostres dies.

La terra marca

Coneix la heterogeneïtat de les terres de l'Empordà